10
.
4
.
2024
|

Dark Mode: Nejen Trend, ale Klíčová Součást Designu

Přejděte na temnou stranu! V dnešní době digitální éry, kdy obrazovky hrají stále větší roli v našich životech, je důležité přemýšlet o tom, jak můžeme design našich digitálních prostředí optimalizovat pro naše zdraví i životní prostředí. Jedním z klíčových prvků, který by měl být zvážen v procesu designu🎨, je „Dark Mode“. Tento blog post je určen pro designéry, produktové manažery a všechny, kteří se zajímají o vytváření přívětivých a efektivních digitálních prostředí.

Přejděte na temnou stranu!

V dnešní době digitální éry, kdy obrazovky hrají stále větší roli v našich životech, je důležité přemýšlet o tom, jak můžeme design našich digitálních prostředí optimalizovat pro naše zdraví i životní prostředí. Jedním z klíčových prvků, který by měl být zvážen v procesu designu🎨, je „Dark Mode“. Tento blog post je určen pro designéry, produktové manažery a všechny, kteří se zajímají o vytváření přívětivých a efektivních digitálních prostředí.

Preference Dark Mode a Statistiky 🌑🤔
Studie ukazují, že velké procento uživatelů preferuje dark mode. Například, průzkum společnosti Android Authority ukázal (z roku 2020), že více než 81.9% 📊 respondentů používá dark mode na svých zařízeních. Tento trend je zřejmý napříč různými platformami a aplikacemi.

Proč Dark Mode?Menší Náročnost na Oči
Dark mode je známý svým pozitivním vlivem na snížení náročnosti na oči, zvláště v nízkém světle nebo při práci večer a v noci. To přináší nejen komfort pro uživatele, ale také může snižovat riziko problémů spojených s dlouhodobým pohledem na obrazovku, jako je digitální oční napětí.

Úspornost energie (Eco apel 🌿😊)
Využití dark mode může přispět k úspoře energie. Na OLED a AMOLED displejích, kde každý pixel produkuje světlo samostatně, může tmavší displej výrazně snížit spotřebu energie. Při globálním rozšíření smartphonů a počítačů, kterých je dnes na světě přes 3 miliardy, by celková úspora energie mohla být obrovská.

V kontextu udržitelnosti se Dark Mode jeví jako malý, ale významný krok k udržitelnější technologii. Redukce spotřeby energie, kterou Dark Mode nabízí, přispívá k menšímu dopadu na životní prostředí a zároveň poskytuje finanční úspory pro uživatele. Při masovém nasazení může mít tato úspora energie výrazný dopad na celkovou spotřebu energie a emise CO2.

Potenciální Úspory Energie v číslech 🔢 🌍 🔋
Podle zprávy společnosti Research and Markets dosáhl globální trh s displejovými zařízeními v roce 2022 hodnoty 144,3 miliardy USD a očekává se, že do roku 2028 dosáhne 195,11 miliardy USD. Apple nedávno oznámil, že má více než 2 miliardy aktivních zařízení po celém světě. Předpokládáme, že celkový počet aktivních zařízení s displeji (včetně počítačů, mobilů a tabletů) je mnohem vyšší.
Přechod na Dark Mode může u OLED displejů 📱 ušetřit mezi 3 až 9 % energie při běžné úrovni jasu (30–50%) a až 39–47 % při maximálním jasu.

Pokud by byl Dark Mode standardním nastavením na všech OLED zařízeních, celková úspora energie by byla významná.
Nevím jak významná, ale určitě bambilion emisí.

Nezapomínejme ani na desktop 🖥️📱💻
Je důležité poznamenat, že uživatelé preferují Dark Mode jak na mobilních zařízeních, tak na desktopových počítačích (laptopech) . Tento trend je důkazem rostoucího zájmu o komfortní a energeticky efektivní digitální prostředí.

Chcete se dozvědět více o výhodách tmavého režimu a jeho vlivu na uživatelský zážitek? Objevte poznatky o přístupnosti, úspoře energie a preferencích uživatelů.
Celý článek si přečtěte na webu Medium.

Přečti si taky